
Hallens ydre med de eksponerede, stort dimensionerede konstruktioner er tidstypisk.

Hallen er meget kraftigt dimensioneret, hvilket fremgår tydeligt i bygningens gavl.

Kraftige lodrette lameller regulerer dagslyset.

Museet er bygget i strandkanten af Roskile Fjord ud mod det sted ved Skuldelev, hvor skibene blev fundet. Placeringen befordrer tanken om, hvilken bedrift navigation med disse fartøjer har været.

Bådene kan ses i smuk silhuet ud mod fjorden.

Hallen er indrettet i flere niveauer, hvilket giver mulighed for at se skibenes elegante ydre form, samtidig med at et højereliggende niveau giver mulighed for at se skibenes indre med spanter og konstruktionsdetaljer.

Af nogle af skibene er mindre end 20 % bevaret, og disse er derfor opstillet med et stativ af båndjern, der viser deres fulde udstrækning.

Museet har pladsmangel! For nogle år siden udgravedes yderligere fire middelalderskibe, som imidlertid ikke kan udstilles.

Bemærk hallens forskellige niveauer, som giver besøgende mulighed for at opleve både helhed og detaljer.

Tegningerne er udført af Erik Christian Sørensen i forbindelse med vinderprojektet fra 1963.

Til højre Skibshallen. Til venstre museumshavn og formidlingscenter.













































Beskrivelse:
Erik Christian Sørensen vandt i 1963 en indbudt konkurrence om bygningens udformning. Der var i konkurrencen forudset adskillige flere bygninger, som dog aldrig er blevet realiseret. I 1990’erne blev Roskilde Museumshavn og -ø opført.
Museet er bygget i strandkanten af Roskilde Fjord ud mod det sted ved Skuldelev, hvor skibene blev fundet. Placeringen af betonkonstruktioner helt ude i vandet har de senere år vist sig problematisk, og tæring af sådanne konstruktioner er i dag et stort problem. Det diskuteres derfor, om den fredede hal skal nedrives til fordel for en ny museumsbygning, eller om det er muligt at renovere den.
Vikingeskibshallen er tænkt som en stor udstillingsmontre for skibsfundene i Skuldelev. Hallens ydre med de eksponerede, stort dimensionerede konstruktioner er tidstypisk og et af de fineste eksempler i Danmark på den brutalistiske stil. Hallens bærende konstruktioner er meget kraftigt dimensionerede, hvilket fremgår tydeligt i bygningens gavlmotiv.
Hallen er indrettet i flere niveauer, som giver besøgende mulighed for at opleve både helhed og detaljer. Bådene kan ses i smuk silhuet ud mod fjorden, hvor kraftige lodrette betonlameller regulerer dagslyset på ydersiden af vinduesbåndene.
Erik Christian Sørensen vandt i 1963 en indbudt konkurence om bygningens udformning. Der var i denne forudset adskillige flere bygninger, som dog aldrig er blevet realiseret, endskønt behovet var påtrængende. Se derfor også: Roskilde Museumshavn og ø.