Hovedbygningens bagside mod parken. Til højre den store Aula med solur.
Det tilknappede Bogtårn til Stadsbibliotekets blev indviet i 1962
Det smukke og traditionelle murværk præger hele byggeriet. Overalt er der kun anvendt gule mursten.
Selv byggeriets mere ydmyge dele er præget af høj håndværksmæssig kvalitet.
Aulaen set fra campusens park, som er tegnet af Prof. C.Th. Sørensen
Tegningen var en del af det konkurenceforslag, der vandt førstpræmie, og viser første etappe af byggeriet.
Planen viser Det Kemisk-Fysiske-Anatomiske Institut, der blev opført i 1932-33, og var den første færdig bygning på Universitet.
Beskrivelse:
Aarhus Universitet, blev indviet i 1928. Året efter skænkede Århus Kommune en kuperet grund til universitetet. Bygningsanlægget er opført efter 1. præmieprojektet i konkurrencen om universitetet i 1931, udført af arkitekterne Kay Fisker, C. F. Møller og Povl Stegmann sammen med havearkitekten C.Th. Sørensen.
I 1933 stod universitetets første bygninger til Det Kemiske-Fysiske-Anatomiske Institut færdige. Hovedbygningen blev indviet i 1946 og det høje bogtårn i 1962. Bygningerne opført efter 1933 har C. F. Møller som arkitekt.
Universitetsbygningerne er kendetegnet ved sit ensartede udtryk i de gule teglstensvolumener, og det fine sammenspil med den omkringliggende park, mange facader er tilgroet med vedbend, hvilket forstærker sammenhørigheden med det grønne parklandskab. Campuset er vokset op omkring en markant morænekløft, hvor de enkelte institutter og fakulteter er placeret på skråningerne fra hovedbygningen ved Ringgaden til byens centrum ved Nørreport.
Bygningerne i universitetsparken rummer et samlet etageareal på 246.000 m², fordelt på undervisningslokaler, kontorer, biblioteker, værksteder og studieboliger. I Universitetsparken finder man desuden Steno Museet, Naturhistorisk Museum, Antikmuseet, samt Statsbiblioteket (der i 2017 fusionerede med Det Kgl. Bibliotek).
De murede bygninger med deres skarpskårne former er et godt eksempel på den danske fortolkning af funktionalismen, som kaldes ‘den funktionelle tradition’. Forenede Jydske Teglværker støttede universitetsprojektet med en million gule mursten. Det er en arkitektur, der kombinerer den internationale modernisme med gamle danske traditioner, og som var forbillede for dansk byggeri frem til midten af 1950’erne.
Universitetets bygninger er anerkendt for deres arkitektoniske kvalitet, bl.a. ved optagelse i Kulturministeriets kanon i 2006 som et af de tolv mest betydningsfulde arkitektoniske værker i Danmarks kulturhistorie.