Voldboligerne, Christianshavn

| Poul HolsøeF.C. Lund | 1949
Voldboligerne, Christianshavn Facader og Snit
Facader og Snit
Download billede
Voldboligerne, Christianshavn Bygning A: Snit og Facader
Bygning A: Snit og Facader
Download billede
Voldboligerne, Christianshavn Bygning A: Facader og snit
Bygning A: Facader og snit
Download billede
Voldboligerne, Christianshavn Planer af bygning A
Planer af bygning A
Download billede
Voldboligerne, Christianshavn Typeplaner
Typeplaner
Download billede
Voldboligerne, Christianshavn Situationsplan
Situationsplan
Download billede
Voldboligerne, Christianshavn Situationsplan, Projekt 1
Situationsplan, Projekt 1
Download billede

Beskrivelse:

Stadsarkitekt F. C. Lund
Sagsarkitekt Viggo S. Jørgensen

Voldboligerne blev opført 1950-52 som boliger for aldersrentemodtagere (folkepensionister). Projektet var længe under vejs, projekteringen begyndte i 1945. De første forslag forelå allerede mellem 1942-44. Grunden er uregelmæssig, bestemt af den tilstødende fæstningsvolds særlige plangeometri. På grunden lå tidligere en gasbeholder. De mange boliger er fordelt på fire fem-etages bygninger. De tre af bygningerne er orienteret mod Volden. Den fjerde er beliggende bag disse inde på grunden og har udsigt til Prinsessegades skole og Vor Frelsers Kirke fornemme massiv med det karakteristiske spir. Hertil kommer to mindre én etages fløje, der rummer henholdsvis en børnehave og et forsamlingslokale. De forholdsvis høje bygningers indbyrdes placering skaber et fint gårdrum.
Beplantningen bidrager til et venligt miljø. Bebyggelsen er begunstiget af naboskabet til Volden.

Bygningerne er opført i rødt murværk og med saddeltag dækket med røde vingetagsten. Det harmoniske facadebillede beherskes af en takt, hvor de større vinduer i stuerne veksler med de mindre kvadratiske i de andre rum. Muråbningen på vinduerne i stuerne er dækket af en lav segmentbue og vinduerne symmetrisk opsprossede. Saddeltaget er udført med udhæng, hvor de hvidmalede spær ender indgår som et arkitektonisk træk.

Der synes at være tale om en let opblødning af den mere skarpskårne murstens modernisme, som man finder det i den nærliggende, lidt ældre, boligbebyggelse Ved Volden. En opblødning som kan afspejle en orientering imod det traditionelle i arkitekturen i årene omkring II Verdenskrig.

Bygningerne var oprindeligt opdelt i 247 boliger, heraf var 24 to rums, hovedparten eet rums boliger. Rummene var små, især køkken, toilet og entré var snævre, men boligernes kvalitet kan ikke bedømmes efter nutidens standarder. Voldboligerne har forekommet attraktive i 1950.

I begyndelsen af 1990erne blev Voldbygningerne genstand for store ændringer i planen som følge af nye lovmæssige krav til pensionistboliger. Størstedelen af boligerne blev nu to rums boliger. Køkkener, bad/toiletter samt entré var gjort større i såvel to rums som i eet rums boligerne, og der blev installeret elevatorer. Det samlede antal boliger blev følgelig stærkt formindsket. Ændringerne i planen blev gennemført næsten uden konsekvenser for facaderne. Det arkitektoniske udtryk er opretholdt.

Projekteringen blev udført af arkitekterne Hvidt og Mølgaard, originaltegningerne til disse ændringer indgår derfor ikke i Stadsarkitektens Tegningssamling. Oplysningerne er hentet i Kommunens byggesagsafdelings arkiv i Njalsgade.

Udover de brugsmæssige, arkitektoniske samt rumlige kvaliteter i bebyggelsesplanen opleves Voldboligerne som et bevis på kvaliteten i, at boliger for samfundets ældre borgere er integreret i den tætte by.

Tekst: Otto G. Käszner (fhv. Stadsarkitekt i København)

Emneord:

Københavns Stadsarkitekts Tegningssamling | Ældreboliger |
Adresse:
Voldboligerne 1-10
1426 København
Se på Google Maps