
Motivet for den hvidmalede dobbeltlåge er en solopgang - med franske liljer i de yderste hjørner.

Såvel sadeltaget som sekvensen af hovedrum krummer sig svagt om det cylindriske indgangsparti. Bortset fra to mindre vinduespar er alle vinduer af forskellig størrelse.

I østgavlens dekorative opdeling er indføjet tre murede fuglekasser og i gavltrekanten ventilationsåbninger.

Ateliervinduet på det store atelier flankeret af grønt glaserede tagsten. Den lyserøde silikatmaling med de hvide ornamentbånd strukturerer facaderne på en måde der synes at indvarsle den senere postmodernisme.

Det mindre atelier er forsynet med en højtsiddende dør til det fri. I etagen derunder findes landkøkken med udgang til det forsænkede, nordvendte haverum.

Som symbolist har Willumsen udfoldet sin fortælleglæde overalt i huset, bl.a. ved at forme dørhammeren som en nisse ridende på en tyreryg. Motivet er inspireret af maleren Lundbye.

I hoveddørens glughul er anbragt et kobberrelief med kunstneren modtager sin mæcen som motiv.

Fra det cylindriske ankomstrum fører en muret trappe en halv etage op til det mindre atelier og værelser. Midtfor fører en dør ind til det terrænforsænkede landkøkken, og til højre det store atelier.

Interiør fra ankomstrummet med den brede tofløjede hoveddør og trappen der fører ned til landkøkkenet.

Motivet for ankomstrummets teglgulv er inspirationens vingede Pegasus, indfattet med et kobberbånd, og omkranset af en teglbort af stiliserede hestehoveder.

Motivet med kunstneren der modtager sin mæcen i hoveddørens glughul aftegner sig tydeligt som skyggebillede i ankomstrummet.

Udstillingsplakat hvor Willumsen har afbildet sig selv og modellen foran ateliervillaen i pastorale omgivelser.

Vue fra ankomstrummet ind i det store atelier. Bemærk den mageløse udførelse af dørens snedkerdetaljer.

Indtryk af ateliervindue og møblering i Willumsens eget, store atelier.

Det store atelier måler ca. 10 x 10 meter i gulvmål og tilføres skala af det mørke inventar. Bemærk den indbyggede håndvask til venstre.

Det store atelier er forsynet med et højtsiddende, sydvendt vindue. Døren til ankomstrummet er udstyret med fløje for passage af større objekter.

Mellem det store og det mindre atelier til hustruen Edith er anbragt en symbolsk rude i væggen.

Det mindre atelier til Edith Willumsen er forsynet med åben pejs og har direkte adgang til villaens værelser og baderum. Edith Willumsen har selv formet pejsens sideflanger i fedtsten.

Udover en åben pejs er det mindre atelier udstyret med en facadedør til det fri(nord).

Kredsen omkring Willumsen kalde ironisk det faste hjørneskab i det mindre atelier for gæsteværelset.

Kig fra det mindre atelier igennem ruden til Willumsens større atelier.

Villaens værelser og baderum befinder sig i vestsiden, her værelset umiddelbart vest for det mindre atelier.

Vue fra køkkendør til ankomstrummets tegltrappe der fører ned til de lavereliggende køkken/spiseregioner.

Det umøblerede spiserum i villaens lavere vestende. Til højre herfor er i forbindelse med den seneste restaurering af bygningen indrettet et moderne køkken.

Villaens rum grupperer sig om et cylindrisk indgangs- og trappetårn. På planen bemærkes det store atelier mod øst og i midten det mindre atelier.


























Beskrivelse:
I 1907 tegnede J.F. Willumsen en kombineret bolig og arbejdsplads til sig selv og sin hustru, billedhuggeren Edith Willumsen. Med sit skulpturelle og varierede udtryk betragtes ateliervillaen i dag som et af J.F. Willumsens hovedværker. Willumsen opfattede villaen på hjørnet af Strandagervej og Lundevangsvej som en kunstnerisk symbiose mellem bygnings- og billedkunsten.
Huset fremtræder som et enestående kunstnerisk udtryk for det opbrud og den fornyelse, der fandt sted inden for billedkunst og arkitektur i perioden omkring år 1900. Frem til 1916 boede J.F. Willumsen selv i huset. Her flyttede familien til Frankrig, og indtil 1928, hvor parret skiltes, boede J.F. Willumsen kun periodevis i villaen.
Kilde: Realdania