















Beskrivelse:
Funktion: Boligbegyggelse, indeholder børneinstition.
Stadsarkitekt: F. C. Lund.
Arkitektmedarbejder: Viggo S. Jørgensen
Københavns Kommunes Beboelsesejendomme opførte som bygherre boligbebyggelsen Bellmannsgade 3-37. Kvarteret er interessant ved at vise et tidsmæssigt tværsnit af almennyttigt bolig byggeri fra boligforeningshusene omkring Kildevældsgade (1892-1903) over 1920ernes nyklassicisme, 30ernes murstensfunktionalisme til betonelementarkitekturen fra 1960.
Bellmannsgade 3-37 bebyggelsens udseende har undergået en betydelig ændring i forbindelse med efterisolering og ny beklædning af facaderne herunder en indklædning af altanerne med glas. Stuetagen er indklædt med 12 mm fibercement plader i en mørkere tone. Facaden opover er indklædt med lyse Alu-sandwich kasetter. Der er skabt et spil i facaden ved indklædning af altanbrystningerne med de mørkere fibercementplader. Vinduer og døre synes udskiftet til et alu-træ produkt. Den ny beklædning kan desuden muligvis været nødvendiggjort af overfladens tilstand (karbonatisering) på de oprindelige facadefliser (prefab. Beton).
Arbejderne er afsluttet 2015. Projektering : a4 arkitekter og ingeniører a/s.
En lang række af 1960ernes og -70ernes boligbebyggelser, opførte som betonelement byggerier, har i de seneste årtier gennemgået lignende ændringer, der har fjernet karakteristiske arkitektoniske træk. Især det relief i facaderne, som de åbne altaner skabte. Det er en udvikling, der må anses for uundgåelig af de ovenfor nævnte grunde. Bebyggelserne må i dag bedømmes på det arkitektoniske resultat af ændringerne.
I en anmeldelse i ARKITEKTUR DK 1962 beskrives bebyggelsen som et vægtigt indlæg i defensoratet for det industrialiserede byggeri. Den arkitektoniske bevidsthed fremhæves som udtrykt i bygningernes indbyrdes forhold, i den lange fløjs krumning og i facadernes rytmiske opdeling samt i de enkelte elementers smukke indbyrdes forhold.
Bygningernes placering på grunden danner sammen med de overfor liggende boligejendomme veldefinerede byrum mod Bellmannsgade samt mod Kildevældsskolen.
Af projekttegningerne fremgår, at byggeriet er projekteret som modulbyggeri over et 60 x 60 modul. Projekttegningerne er tegnet smukt og præcist i blyant eller tusch på kalkepapir og er forsynet med smuk påskrift. Tegningssamlingen indeholder smukt skraverede facadetegninger. Den indeholder en smuk isometri af bebyggelsen, men derudover ingen rumlige afbildninger. Et forhold der synes at være gældende selv for betydningsfulde projekter i Stadsarkitektens Tegningssamling.
Otto G. Käszner
Tekst: Otto G. Käszner (fhv. Stadsarkitekt i København)