Kastelsgården (børneinstitution)

| Ib Anders Pedersen | 1979
Kastelsgården (børneinstitution) Situationsplan
Situationsplan
Download billede
Kastelsgården (børneinstitution) Bygning 1, snit C-C og D-D
Bygning 1, snit C-C og D-D
Download billede
Kastelsgården (børneinstitution) Bygning 1, vinduer i liggehal
Bygning 1, vinduer i liggehal
Download billede
Kastelsgården (børneinstitution) Bygning 1, tagkonstruktion 1
Bygning 1, tagkonstruktion 1
Download billede
Kastelsgården (børneinstitution) Bygning 1, tagkonstruktion 2
Bygning 1, tagkonstruktion 2
Download billede

Beskrivelse:

Ibrugtagning: 1979
Stadsarkitekt: Eivind Lorenzen
Arkitektmedarbejder: Ib Anders Pedersen (sagsarkitekt), Bent Sørensen og Svend Åge Bengtson (konduktør).
Landskabsarkitekt: Stadsgartnerens Kontor
Ingeniør: Københavns Kommunes Rådgivende Ingeniørkontor.

Børneinstitutionen på Kastelsvej er i én og to etager. I afdelingen i to etager er er der grupperum og hvilerum. I afdelingenn i en etage er der servicefunktioner og personalerum. Institutionen er bygget for 64 børn i alderen 0 til 14 år. Bygningens areal er ca. 530 m2. Byggesum 3.300.000 kr.
Bygningen er udført som en kombination af bærende teglydervægge og betonsøjler. Ydervægge er berappede med mørtel iblandet jernvitriol, hvorved facaderne får den okkergule farve. Taget er opbygget af isoleringselementer på synlige spær. Taget er dækket med tagpap.

Børneinstitutionen er bygget på en smukt beplantet grund med Blindeinstituttets imposante bygning, Høreinstituttet, og store solide Østerbro ejendomme som naboer. Rød tegl er det dominerende materiale. En undtagelse er  Høreinstituttets okkergule facade. Specielt naboskabet til Blindeinstittutet, opført med Ferdinand Meldahl som arkitekt i sidste halvdel af attenhundredtallet, har været en udfordring.
Med en placering af børneinstitutionen på grundens nordøstlige hjørne er Blindeinstituttets facader friholdt, og samtidig er mest muligt af den smukke træbeplantning bevaret.

Det, der karakteriserer børneinstitutionens arkitektur, er bygningens opdeling i en række sammenhængende længer markeret med spidse gavle og sadeltage. Bygningen opfattes som en række længehuse i mindre skala end de omkringliggende huse, et lille Nyboder på Østerbro.

Påvirkningen fra ideerne om tæt lav boligbebyggelse, som efter SBIs idékonkurrence om tætte lave boligformer i juni 1971 prægede meget boligbyggeri op gennem halvfjerdserne, ofte med et romantiserende udtryk,  er tydelig.
I en række efterfølgende institutioner arbejdede Ib Anders Pedersen videre med motivet, f.eks børneinstitutionerne på Borgervænget, som udgør en hel lille tæt lav by.

Børneinstitutionen på Kastelsvej er senere udvidet.
I 1995 med en pavillonbygning på 380 m2 og en ændring af liggehallen fra 1 til 2 etager. Byggesum 6.450.000 Tilbygningens kvadratiske form og drejning bryder med det oprindelige hovedanslag. Arkitekt: Mansa og Saaby.
2016 pågår opførelse af en ny tilbygning på ca. 790 m2 samt skure og liggehaller på ca. 200 m2. Anslået byggesum ca. 30.000.000 kr.  Arkitekt: Christensen og Co.

Tekst: Svend Haller Baggesen (fhv. afdelingsarkitekt i Stadsarkitektens Direktorat)

Emneord:

Københavns Stadsarkitekts Tegningssamling | Børneinstitutioner |
Adresse:
Kastelsvej 58-60
2100 København
Se på Google Maps