Kanonbådsskurene

| PLH Arkitekter | 1813 - 2000
Gavle mod kanonbådsvej
Gavle mod kanonbådsvej
Gavle mod kanonbådsvej
To skurblokke med gårdrum mellem
Gavl
Bindeled mellem to skure
Gavle mod Erdkehlgraven
Gavle mod Erdkehlgraven
Side mod gårdrum mellem skurblokke
Bebyggelsen set fra øst over Erdkehlgraven
Interiør skurblok 2
Blik mod vandet
Gavl med store glaspartier
Bibliotek
Gammel konstruktion møder nyt
Ovenlys og indsat glasboks
Blik gennem bygningen
Glasboks
Indsat boks med toiletter
Gammel trækonstruktion
Gammel trækonstruktion
Nye ovenlys
Vinduer i tag
Gulv, trin
Gulv, nyt møder gammelt
Fotografer: Sandra Gonon

Beskrivelse:

De seks blokke af kanonbådsskure er bygget gavl ved gavl ud mod Erdkehlgraven. Trækonstruktionerne er beklædt med brædder i 1 på 2. Tagene er beklædt med tegl. Kanonbådsskurene på Holmen blev bygget som et resultat af Englandskrigene for 200 år siden. Englænderne tog den danske flåde i 1807, da Danmark holdt med Frankrig i Napoleonskrigene. Derfor fremstilledes nogle store robåde, som blev brugt i den såkaldte kanonbådskrig der varede frem til 1813. Bådene skulle derefter på land, og fra 1813 frem til 1850 byggede Søværnet kanonbådsskurene på Holmen. Skurene blev fredet i 1964, men Søværnet benyttede dem til oplægning af ubåde, motorbåde og øvelsesfartøjer helt frem til 1996, hvor flåden fraflyttede Holmen. På det tidspunkt var skurene i dårlig stand. I 1998 og 1999 solgtes skurene, og fem af seks blokke er blevet gennemgående renoveret og transformeret til kontorbygninger med isolering, el, vand og varme. Ved ombygningen blev dagslysindfaldet forøget ved, at der er lagt langsgående glaspaneler ved skotrenderne i taget, og gavlene mod vandet er forsynet med store glaspartier. De robuste trækonstruktioner fremtræder tydeligt, og de er nænsomt istandsat. Gulvene er lagt som plankegulve med et trins spring for at følge terrænfaldet. Loftet er af lyst træbeton. Af de seks bevarede skurblokke er brændte en 18. august 2006 helt ned til grunden. Den er siden blevet genopført. Skurblok nummer 3 er den eneste som stadig står i sin oprindelige uopvarmede trækonstruktion beklædt med tegl og brædder. Det 2000 kvadratmeter store skur restaureres til den form det havde ved opførelsen i 1820’erne. Opført 1813-1850, renoveret og ombygget 1998-2000.

Mere fra samme arkitekt

spinner Vis mere

Bygninger i nærheden


Du kan måske også lide


Del denne side