ARKEN Museum for Moderne Kunst

| Søren Robert Lund • C. F. Møller • Møller & Grønborg • Schul Landskab | 1996 - 2016
Total
Udstillingssal I
Interiør
Isometri
Plan
Snit
Hovedindgang
Cafe
Udstillingssal II
Muråbning
Foyer
Cafeteria
Fotografer: Sandra Gonon,Andreas Trier Mørch,Flemming Skude,Tegnestuen

Beskrivelse:

Da der i 1988 blev udskrevet en arkitektkonkurrence for etableringen kunstmuseet, vandt den kun 25-årige arkitektstuderende Søren Robert Lund. Hans dekonstruktivistiske projekt arbejder med at inkoorperere landskabets linjer i arkitekturen, så bygningen spiller sammen med kysten og klitlandskabet. Han det strandede skib var inspiration til udformningen af museet. Bygningens akser er tegnet til at række ud i landskabet som lange arme, der forbinder museet til stedet. Når man ser Arken fra oven, kan man fornemme, hvordan “vraget” fortsætter ud i det omkringliggende landskabs linjer.

Som på et skib er mange af bygningens konstruktioner synlige. Både inde og ude ses skibsreferencer. Brugen af bolte og møtrikker hentet fra skibsarkitekturen, ligesom den synlige rørføring under loftet og den rungende akustik leder tankerne til et stort skib. Arkens markante hovedrum er den 150 meter lange “Kunstakse”, som går parallelt med Gammel Køge Landevej. Museets anden hovedakse, “Biaksen” følger strandlinien. I Kunstaksen varierer bredden fra 3,5 meter til 10 meter, og rummet er 13 meter højt. En lang rød gang giver associationer til et skibs maskinrum, og der er gangbroer og et indbygget kompas.

I 2006-2008 blev Arken ombygget og udbygget. Formålet var at udvide museets udstillingsareal. De nye udstillingsrum indeholder avancerede lys-, ventilations- og sikringsanlæg og kan derfor bruges til, at udstille de mest kostbare kunstværker. Udbygningen omfatter i alt ca. 2000 m2 og er tegnet af arkitektfirmaet C.F. Møller.

I 2016 blev et nyt landskab omkring museet indviet. Landskabsprojektet Kunstens Ø skal skabe bedre harmoni mellem museets karakteristiske maritime arkitektur og det omkringliggende landskab. Oprindelig var det meningen, at bygningen skulle have været bygget nede på stranden. Det måtte opgives af fredningsmæssige årsager, og museet blev flyttet ind i landet. Tegnestuen Møller og Grønborg har i samarbejde med Schul Landskabsarkitekter stået bag projektet. Overgangen fra natur til kultur, fra det vilde til det raffinerede, iscenesættes i den den nye landskabsarkitektur, hvor vandet er det bærende element. Tre vejbroer og to gangbroer forbinder museet med en scenografi af laguner, skov og klitter. Det tætte krat mod bugten er fjernet, og der er nu udsigt mod stranden fra caféen. Parkeringsarealerne er placeret uden for øen, mens museets forplads befinder sig på selve øen. En ankomstbro leder de besøgende til museet. Broen er anbragt skævt på museets hovedakse, så indgangen står som en dynamisk overgang fra natur til kultur.

Adresse:
Skovvej 100
2635 Ishøj
Se på Google Maps

Mere fra samme arkitekt

spinner Vis mere

Bygninger i nærheden


Du kan måske også lide


Del denne side